Rivierduinen, Silvolde

Voorbeeldprojecten

In 1962 werd de rivierduin in Silvolde afgegraven ten behoeve van zandwinning en ontwikkeling van een fabrieksterrein. Nu, bijna 60 jaar later, is het voormalige fabrieksterrein door de huidige eigenaar teruggegeven aan het dorp en ontwikkeld tot natuurrijke woonwijk met 68 duurzame woningen. NL Greenlabel is gevraagd deze nieuwe wijk Rivierduinen langs de criteria van het NL Terreinlabel te leggen. Het resultaat mag er zijn, want de onafhankelijke assessor die Rivierduinen heeft beoordeeld geeft het project de maximale score: NL Terreinlabel A!

Van een klein stukje niemandsland met oude fabriekshallen tot een natuurrijke wijk. Dat is het project Rivierduinen in het Achterhoekse dorp Silvolde. Het is een schoolvoorbeeld van een natuurinclusieve buurt, met duurzame woningen, een gemeenschappelijke buitenruimte, een prachtige kas en een gezamenlijke moestuin. Voor de beplanting is gekozen voor inheemse plant- en boomsoorten die passen bij de rivierduin goed gedijen op zandgronden. De planten trekken insecten aan die weer  aantrekkelijk zijn voor vogels, vleermuizen en kleine zoogdieren. Bij de bouw zijn zoveel mogelijk bestaande bomen gespaard. Daarnaast zorgen extra bomen voor de nodige schaduwplekken waarmee hittestress wordt voorkomen.

NL Terreinlabel A

Op het gebied van duurzame energie zijn de prefab houtbouw-woningen volgens de zogenaamde BENG-normering (Bijna Energie Neutraal Gebouw) gebouwd. Op de daken is een zonneproject gerealiseerd met circa 600 PV-panelen. Dankzij speciale waterdoorlaatbare verhardingen en wadi’s staan straten niet meteen blank, maar vindt het regenwater zijn weg naar de bodem. Heel bijzonder is dat de oude rivierduinen, ooit ontstaan aan de oevers van de Oude IJssel, weer terug zijn gebracht bij de ontwikkeling van de wijk. Daaraan heeft de buurt haar naam te danken en is de oorspronkelijke landschappelijk kwaliteit weer in ere hersteld. Alles bij elkaar verdient Rivierduinen zeer terecht het NL Terreinlabel A.

Minister opent Rivierduinen

Rivierduinen is een dermate bijzonder project dat minister De Jonge (Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening) de wijk op 18 september 2023 officieel heeft geopend. In onderstaande video’s een verslag van het bezoek van de minister:

Onze rol

  • Beoordeling volgens de NL terreinlabel-methodiek

Resultaat

Score

  • NL Terreinlabel A