Van een klein stukje niemandsland met oude fabriekshallen tot een natuurrijke wijk. Dat is het project Rivierduinen in het Achterhoekse dorp Silvolde. Het is een schoolvoorbeeld van een natuurinclusieve buurt, met duurzame woningen, een gemeenschappelijke buitenruimte, een prachtige kas en een gezamenlijke moestuin. Voor de beplanting is gekozen voor inheemse plant- en boomsoorten die passen bij de rivierduin goed gedijen op zandgronden. De planten trekken insecten aan die weer aantrekkelijk zijn voor vogels, vleermuizen en kleine zoogdieren. Bij de bouw zijn zoveel mogelijk bestaande bomen gespaard. Daarnaast zorgen extra bomen voor de nodige schaduwplekken waarmee hittestress wordt voorkomen.
NL Terreinlabel A
Op het gebied van duurzame energie zijn de prefab houtbouw-woningen volgens de zogenaamde BENG-normering (Bijna Energie Neutraal Gebouw) gebouwd. Op de daken is een zonneproject gerealiseerd met circa 600 PV-panelen. Dankzij speciale waterdoorlaatbare verhardingen en wadi’s staan straten niet meteen blank, maar vindt het regenwater zijn weg naar de bodem. Heel bijzonder is dat de oude rivierduinen, ooit ontstaan aan de oevers van de Oude IJssel, weer terug zijn gebracht bij de ontwikkeling van de wijk. Daaraan heeft de buurt haar naam te danken en is de oorspronkelijke landschappelijk kwaliteit weer in ere hersteld. Alles bij elkaar verdient Rivierduinen zeer terecht het NL Terreinlabel A.
Minister opent Rivierduinen
Rivierduinen is een dermate bijzonder project dat minister De Jonge (Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening) de wijk op 18 september 2023 officieel heeft geopend. In onderstaande video’s een verslag van het bezoek van de minister: