Nieuws & Blog

Johan van Putten (Duurzame Buitenruimte) is de spil in het web bij zeer uiteenlopende ontwikkelingen in de buitenruimte. Met een oog voor groen en een hart voor duurzaamheid adviseert hij sinds 2013 overheden hoe ze uit hun patronen kunnen breken en duurzaamheid als uitgangspunt kunnen inzetten.

Maak kennis met Johan van Putten, NL Terreinlabel Expert

Nieuws & Blog

Johan van Putten (Duurzame Buitenruimte) is de spil in het web bij zeer uiteenlopende ontwikkelingen in de buitenruimte. Met een oog voor groen en een hart voor duurzaamheid adviseert hij sinds 2013 overheden hoe ze uit hun patronen kunnen breken en duurzaamheid als uitgangspunt kunnen inzetten.

Johan van Putten beplant boomspiegels met zijn dochter.

Kun je iets over jezelf vertellen?

“Ik ben Johan van Putten van Duurzame Buitenruimte. Sinds 2013 ben ik zelfstandig adviseur voor het inrichten en beheren van de buitenruimte op een duurzame wijze. Mijn opleiding International Land and Watermanagement aan de Hogeschool Van Hall Larenstein was gericht op ontwikkeling en verduurzaming op internationaal niveau. In Nederland ben ik bij waterschappen en gemeenten betrokken geraakt bij onze buitenruimte. Steeds vaker liep ik op tegen het conventionele uitgangspunt: als je maar doet wat je altijd deed, dan krijg je wat je altijd al kreeg. Genoeg reden om zelfstandig te adviseren hoe het wel anders kan. Gelukkig zie ik de afgelopen jaren echt een kentering ontstaan. Steeds meer ambtenaren blijven niet hangen in vaste patronen, maar durven risico’s te nemen met mooie en duurzame projecten als gevolg.”

Waarom heb je de opleiding tot NL Terreinlabel Expert gevolgd?

“Ik ben door NL Greenlabel ingezet als assessor en adviseur van gebiedsontwikkelingen in het kader van NL Gebiedslabel. De opleiding tot NL Terreinlabel Expert was een logische aanvulling. Bij de cursus tot NL Terreinlabel Expert leer je hoe je ook op kleinere schaal duurzaamheid van een project meetbaar en inzichtelijk kunt maken. Zo kan ik nog makkelijker met opdrachtgevers de juiste focus leggen en houden. Vaak wordt op ambtelijk en bestuurlijk niveau om duurzame ontwikkelingen gevraagd. Met de labelling wordt dat ook stuurbaar en eenvoudig inzichtelijk. Ieder aspect is afzonderlijk te beoordelen en geeft een gezamenlijk beeld van de werkelijk behaalde duurzaamheid. Een zeer bruikbare tool!”

Is er een project waar je de methodiek in de praktijk hebt kunnen toepassen en waar je trots op bent? 

“Ik gaf al aan dat ik ook was betrokken bij het NL Gebiedslabel, de grotere broer van het NL Terreinlabel. Het is wel grappig dat één van de eerste projecten die we als onafhankelijke assessoren beoordeelden ondertussen als terrein zou worden beschouwd. Een soort NL Terreinlabel avant la lettre.

Het gaat om een natuurspeelplek in de gemeente Zwijndrecht die in 2017 door Aardoom Hoveniers werd ontworpen en aangelegd. De open uitvraag was gebaseerd op de indicatoren van het NL Gebiedslabel. Uiteindelijk is de plek met een A-score beoordeeld. De betrokkenheid van bewoners, de juiste materiaalkeuze, een gedegen beplantingsplan en de circulaire insteek werden goed gewaardeerd. Ik ben blij dat een aantal mensen in de gemeente Zwijndrecht hun nek hebben uitgestoken om dit voor elkaar te krijgen. Opdrachtgever en bewoners waren zeer tevreden over het duurzame eindresultaat.”

Ook NL Terreinlabel Expert worden? Kijk dan eens op de pagina van IPC Academy

NL Terreinlabel
NL Terreinlabel